понедељак, 25. децембар 2017.

Популарни семинар Друштва успешно реализован у Смедереву

Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ организовала је 23. децембра, у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Србије и Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању Смедерево, семинар Ка савременој настави српског језика и књижевности II.

Ово је трећи пут за пет година постојања Подружнице Подунавског округа да се овај популарни семинар Друштва реализује у Смедереву. Овога пута у гостима Подружнице били су проф. др Зона Мркаљ, председница Друштва за српски језик и књижевност Србије, проф. др Александар Милановић, др Наташа Станковић Шошо и проф. др Славко Петаковић, заменик управника Катедре за српску књижевност са јужнсловенским књижевностима, предавачи са Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Одлична и подстицајна атмосфера, занимљива предавања из области књижевности и лингвистике, компетенције и харизматичност реализатора семинара, као и обухваћене теме допринели су да и овај, седми по реду семинар у организацији Подружнице Подунавског округа, буде успешно реализован. 

Проф. др Зона Мркаљ, председница Друштва, говорила је колегама из Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане о наставном тумачењу лирске песме у светлу савремених теорија  решавајући својом беседом многе методичке недоумице са којима се наставници срећу у пракси.
Др Наташа Станковић Шошо такође је својим предавањем о делу Бранислава Нушића у настави допринела умногоме стручном и методичком усаврашавању наставника.
Проф. др Славко Петаковић беседио је о историји мотива новац у рукама у српској књижевности, а семинар је затворио проф. др Александар Милановић који је на свој препознатљив начин открио наставницима замршене лавиринте и сиве зоне језичке норме.

Пре почетка семинара присутнима се обратила у име Друштва за српски језик и књижевност Србије председница проф. др Зона Мркаљ која се захвалила Миљани Кравић на досадашњем раду и залагању рекавши да ће у Летопису Друштва за 2017. годину бити објављен текст о петогодишњим активностима Подружнице Подунавског округа, чиме се један циклус завршава, а почиње други - рад Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, струковног удружења које је настало на темељима Подружнице.